Pages

Thursday, 29 December 2011

29 12 2010 jam 10.30 malam merupakan tarikh yang xmungkin aku lupakan
ayahku pergi buat selama-lamanya
dan malam ni genapla setaun pemergiannya..
ayah..pinjaman dari Maha Pencipta
Alhamdulillah saat-saat terakhirnya aku ade disamping arwah
tapi..melihat wajah ayah ketika dicabut nyawa oleh malaikat maut xmungkin aku lupakan
xsanggup aku melihat wajah ayah ketika tu
mase tu yang ada cuma aku dan mak
semuanya berlaku sekelip mata je
aku still ingat siang tu..ayah suh aku buatkan ikan bakar
tapi aku rase malas sangat2..tapi aku nampak ayah betul2 nak makan..arwah ke belakang dapur ambilkan daun pisang..
nasib baik aku buatkan kalau x mesti menyesal xsudah
then malam tu aku kate nak makan cucur bilis
pas isyak aku turun bawah ingatkan nak bancuh cucur tu tapi rupanya ayah dah buatkan
cuma nak goreng je
ayah buatkan sementara menunggu isyak(T_T)
lepas makan mak suh aku ambilkan air suam untuk ayah..walaupon ayah xmintak tapi habis segelas ayah minum..
lepas makan ayah pergi sangkut baju melayunya kat ruang tamu..
tiba je ayah datang baring tepi mak
dahi ayah mase tu berpeluh-peluh
mak aku pulak risau sangat-sangat..
ayah cakap kakinya sejuk..so aku selimutkan ayah
disebabkan xde sape-sape kat umah aku berlari ke umah jiran
kebetulan jiran aku tu nurse
sampai je kat umah aku tengok wajah ayah berkerut-kerut menahan sakit
tiba-tiba................ayah dah xde
nurse yang baru sampai tu bagitau ayah dah xde..
tapi aku n mak xpercaya cakap nurse tu
aku pegang nadi ayah n dadanya..tapi jantungnya betul2 dah xbergerak..
rase seperti terpanah petir..aku n mak kaku n air mate kitorang mengalir
baru je tadi ayah bergurau senda ngan kitorang...
ayah disyaki mengidap serangan jantung
dah 5tahun ayah menderita sakit jantung tapi ayah still dapat bertahan
tapi kenapa malam tu ayah pergi..
xpuas lagi aku bermanja ngan ayah.....
rindu sangat-sangat nak dengar suara ayah..
terbayang-bayang wajah ayah sampai sekarang
dan setahun begitu cepat mase berlalu
ayah meninggal 10 hari selepas pemergian nenek...
2 kematian berlaku dalam mase yang singkat
begitu tabah mak aku menerima dugaan ni..

ayah...
terima kasih untuk segala-galanya
kalau dihitung begitu besar pengorbanan yang kau berikan ayah
membesarkan 8 beradik..mendidik kami menjadi orang berguna
xsempat aku nak balas jasa-jasa ayah..
hanya sedekah n doa je dapat aku kirimkan
semoga ayah mendapat ganjaran di syurga sana
dan semoga kita dapat berkumpul di sana kelak
rindu sangat-sangat kat ayah T_T








8 comments:

Azza Afdzal said...

hai...awak di tag yer..

http://azzafdzal.blogspot.com/2011/12/1st-giveaway-lily-butterfly-by-miss.html

Anonymous said...

sayu nyew,,,,erm moga arwah ditmptkan bsame hambaII Allah yang die jnjikan...amin,,,tabahkan aty..<3

Waiz Aufa (Penasihat Yang Setia) said...

sabar ye...ngadulah pada Dia..

DakwatHitam said...

sayang seorang anak pada kedua ibubapanya ialah dengan doanya supaya kedua ibubapanya mendapat tempat yang terbaik di sisi Allah swt.

Athirah Rosli said...

Doa anak yang soleh merupakan khazanah ibu bapa yang amat berharga...sentiasa hadiahkan doa buat ayah awak ye syunk..

mysara said...

terima kasih sume =)

Eyda Syahida said...

smoga arwah ditempatkan dklangan orang yg soleh. sabar ye?

mysara said...

k tq eyda shahida =)